marți, 29 martie 2016

Nunta ta


Nunta e un eveniment unic in viata unui cuplu si fiecare incearca sa il faca cat mai frumos. Sigur ca pana la rezultatul final este mult de lucru, multe cheltuieli si primele incercari adevarate al unui cuplu.
Sfatul meu pentru tinerele cupluri care au hotarat sa faca acest pas, este sa se inforeze in primul rand in legatura cu restaurantul. De el depinde data nuntii si ulterioarele rezervari. Cel mai bine este sa alegeti restaurantul dupa 2 criterii: amplasarea si restaurantul unde ati mai fost sau v-a fost recomandat.  E bine sa va informati din timp in legatura cu meniul pe care vi-l ofera si beneficiile (va ofera o camera a mirilor, cupola de primire, amenajarea meselor, etc). Este de asemenea important ca dupa ce v-ati hotarat ce restaurant sa alegeti sa fiti atenti la senarea contractului, sa existe stampila firmei, iar in contract sa fie stipulata suma data in avans, conditiile de inchiriere si serviciile prestate.
Urmatoarele lucruri de care trebuie sa va ingrijiti este muzica, fotograful si cameramanul. Si aici este important sa cereti sfatul, pentru ca asta este o amintire ce nu se va uita niciodat, cu siguranta veti pune poze si vezi avea albume pe care le veti arata prietenilor si rudelor. E bine sa vizualizati poze si video facute de dumnealor, incainte sa va decideti.
Restaurantul, muzicantii, fotograful si cameramanul va sfatuiesc sa-i alegeti cu grija si cam cu 1 an inainte pentru ca de obicei cei mai buni sunt foarte cautati. Si de obicei daca e mancare si muzica buna la nunta, invitatii vor fi satisfacuti si se vor simti bine, si sigur si voi veti avea o bucurie imensa cand veti vedea zambetul pe chipul invitatilor si va vor lauda pentru o nunta frumoasa.
Pasul urmator este sa alegeti nasi. Aici depinde de fiecare ce isi doreste, nasi bogati sau nasi-prieteni. Nu uitati ca nasii sunt singura familie pe care v-o alegeti singuri. Si tine-ti minte ca nasii sunt parintii spirituali si ei ar trebui sa va dea sfaturi in legetura cu viata de familie. Oricum trebuie sa va alegeti din timp nasii, sa puteti discuta cu ei toate detaliile si poate sa va dea cateva sfaturi utile.
Sigur ca pana sa finalizati toate detaliile legate de nunta, cununie civila si cea religioasa este cale lunga. Trebuie sa va apucati cam cu 1 an - 1 an si jumatate de data in care v-ati hotarat sa faceti nunta.
Detaliile legate de cununia civila si cea religioasa trebuie discutate la starea civila si biserica. La starea civila actele se vor depune cu aproximativ 10 zile inainte de data in care doriti sa va casatoriti civil. Aici trebuie sa aveti in vedere faptul ca se cere certificate de sanatate, care sunt valabile 14 zile si necesita niste analize inainte, asa ca incercati sa va informati in legatura cu acestea cu cel 1-2 luni. Aveti grija sa aveti buletinele in regula, ca la depunerea actelor sa nu fie deteriorate sau expirate.
Actele de baza necesare la starea civila sunt:
- buletinele sotilor, in original si copie;
- certificatele de casatorie, original si copie;
- certificatele medicale privind starea de sanatate (prenuptial), sa cuprinda mentiunea expresa ca persoanele se pot sau nu casatori;
- declaratia de casatorie, care se semneaza la ofiterul de stare civila;
- copie dupa actele celor 2 martori.
Mai sunt si alte situatii, in cazul unui sot cu cetatenie in alta tara, in cazul oamenilor bolnavi, in cazul celor care sunt divortati, aici sunt necesare de mai multe acte si e bine sa va informati din timp si sa puneti toate intrebarile.
La biserica e bine sa vorbiti din timp cu preotul. Intrebati exact de ce este nevoie, pentru ca fiecare biserica are regulile sale. Regulile comune ar fi ca sotii sa fie deja casatoriti si sa se prezinte in ziua cununii religioase cu certificatul de casatorie, sa plateasca o taxa sau sa faca o donatie in bani si/sau alte produse, sa aiba lumanari, nasii sa fie cununati, si sa aiba cel putin un covor (pe care cel putin sa stea mirii, de regula este cumparat de parinti si dat noului cuplu).


Restul detaliilor legate de o nunta va voi povesti in urmatorul meu articol, si va voi prezenta si cateva idei originale de invitatii, pahare de nunta, buchetul miresei si/sau nasii etc.


marți, 22 martie 2016

Idei originale de cadou

Sincera sa fiu am vrut sa incep blogul meu cu niste informatii legate de handmade sau lucru facut de mana, dar la aceasta tema trebuie sa te documentezi foarte mult si sa nu va duc in eroare.
Aici am sa va povestest despre dubiile legate de cadouri. Mereu cand vine ziua de nastere, aniversare, cununie, nunta sau orice alta petrecere la care trebuie sa daruiesti, stai mereu pe ganduri: "Oace ce sa-i poti darui?", "Oare ce sa-i cumperi?". Daca persoana respectiva nu va spune exact ce isi doreste sau pur si simplu din respect nu o poate face. Stai si te macini oare ce l-ar face fericit, oare de ce ar avea ea nevoie? Sunt multe intrebari si voi incerca sa va dau cateva idei oricinale la care ati putea apela si sa va usurez deciziile.
1. BRATARA CU MESAJ SI NUME, e o idee frumoasa pentru ca e  facuta exact pe gustul tau sau a persoanei crarei ii daruiesti. Mesajul ca de exemplu "TE IUBESC" sau "SCUMPETE", o poti cere in casatorie prin mesajul "MARY ME". Astfel pentru cupluri foarte frumos e schimb de bratari cu nume, e ca un inel de cununie.
2. PENTRU FETE PROPUN BIJUTERII HANDMADE efectuate din flori, coliere, brose, bratari sau panglici pentru par.








3. O CANA PERSONALIZATA, este un obiect care va aminti de tine mereu, cu siguranta se pot pune poze sau inscriptiona mesaje. Cadoul ideal pentru buni prieteni sau rude ce sunt departe, dar prin aceasta cana sa simta dragostea ta.

4. BRATARA CU BANUT GRAVAT, este de asemenea un cadou unic si foarte original, ce cu siguranta va fi de neuitat. Sigur ca pretul unei bratari cu banut de argint ajunge cam la 60 de lei, iar una de aur in jur de 100 lei.
In concluzie as putea spune ca orice cadou ati alege si orice ati cumpara, trebuie daruit din suflet si cu multa dragoste, Tine-ti minte ca cadoul este o atitudine, atitudinea ta fata de persoana careia ii oferi. Iti doresc succes in alegerea cadoului!