joi, 19 mai 2016
Aruncarea buchetului- traditii
Romania se numara printe tarile cu cele mai multe si frumoase traditii. Sigur ca daca le respecti pe toate iti va lua foarte mult timp, de aceea mirii de regula aleg cele mai indragide traditii. Sigur in alegerea traditiilor au un cuvant de spus si parintii, dar si nasii.
In diferite regiuni ale Romanii exista atat traditii asemanatoare, cat si specifice zonei. De exemplu traditii asemanatoare in mai toate regiunile sunt barbieritul mirelui, gatitul miresei, turta miresei, hora miresei, dezbracatul miresei si mirelui, aruncatul cu grau, orez si bomboane, aruncarea buchetului, furatul miresei si altele.
In acest articol as vrea sa va povestesc despre o traditie pe care o respecta aproape fiecare mireasa, si anume aruncarea buchetului. Traditia in sine consta ca fetele nemaritate sa se grupeze in spatele miresei, iar aceasta sa arunce buchetul peste umar, fara sa priveasca. Cea care va prinde buchetul sau cea care se va afla cel mai aproape de locul unde a cazut buchetul va fi urmatoarea care se va casatori. Fetelor nu disperati daca nu ati prins niciodata buchetul, jumatatea voastra este pe aproape, trebuie doar sa aveti grija sa nu o ratati.
Putin cunosc adevarata semnificatie a acestei traditii. In trecut se credea ca mirosul florilor alunga spiritele rele si domnisoara care prinde buchetul va avea parte de fericire, noroc si ocrotire. De aceea si mirele poarta butoniera. In unele zone mirele arunca jardeaua sau butoniera domnilor neinsurati.
In zilele noastre acesta traditie mai este reinterpretata. Unele mirese aleg si alte jocuri pentru ca o fata nemaritata sa poata castiga buchetul. Cred ca toti ati vazut cum buchetul isi pierde forma cand este prins, sau se loveste de tavan (tavanul restaurantului fiind prea jos), sau mai sunt cazuri cand fetele se lupta pentru buchet (nu randeti, se mai intampla), se intampla destule accidente. De aceea va prezint si alte modalitati de a oferi buchetul unei fete nemaritate.
Prima varianta este sa legati o singura panglica de buchet, iar mai multe sa le tineti pur si simplu in mana. Se poate folosi si ata mai groasa sau alte materiale mai ieftine. Domnisoarele care vor sa-si incerce norocul, trebuie sa aleaga o panglica. Dupa ce toate panglicele au fost alese, mireasa da drumul panglicelor, iar domnisiara care a ales panglica care este legata de buchet, aceea castiga buchetul. Inconvenientul este sa nu existe mai multe doritoare decat sunt panglici. E bine sa numarati din timp domisoarele prezente.
A doua varianta este sa puneti buchetul intr-o cutie de plastic transparenta care sa se inchida cu un lacat, cutia ar trebui sa fie suficient de mare. Daca crezi ca buchetul se va strica in cutie poti alege sa puneti o floare, sau daca nu gasiti o cutie de plastic transparenta, puteti opta pentru o cutie de metal sau orice cutie frumos ornata pe care se poate agata un lacat (sa nu cheltuiti prea multi bani). Aparte se pun mai multe chei, in asa fel incat doar 1 sa se potriveasca. Domnisoarele pot alege o cheie si sa incerce sa deschida lacatul, cea care va deschide lacatul aceea va primi buchetul. Unicul inconvenient este ca aveti mai multe de pregatit, cu toate ca daca apelati la prieteni ati putea face jocul fara a cheltui prea multi bani.
A treia varianta ar fi cu mesaje in cutiute. Pregatiti din timp niste cutiute (le puteti cumpara sau confectiona singuri din carton) si scrie in fiecare care un mesaj sau un gand bun, doar unul sa aiba o felicitare ca a castigat buchetul miresei.
A parta varianta este sa initiati un dans al cuplurilor si la fiecare 15 sau 30 de secunde sa anunti: "Sa ramana pe ringul de dans doar cuplurile care au peste 1 an de relatie", apoi doi, trei, si sa oferi buchetul domnisoarei la care durata relatiei e cea mai lunga. Un singur inconvenient in acest interpretare este faptul ca se poate intampla ca mai multe cupluri sa aiba ceeasi durata de relatie.
A cincea varianta este ca toate domisoarele sa se aseze intr-un cerc in jurul miresei, mireasa fiind legata la ochi, Pe o melodie aleasa impreuna cu formatia sau cu dj-ul, sa dansati cu toate, iar la sfarsitul melodiei mireasa sa se apropie de o domnisoara si sa-i ofere buchetul.
A sasea varianta este sa se organizeze o tombola in care sa fie scrise din timp numele tuturor domnisoarelor prezente la nunta. Un sfat: ar putea aparea o domnisoara care nu o cunoasteti, asa ca ar trebui sa aveti de rezerva niste biletele pe care sa scrieti numele tuturor domnisoarelor sau sa lasati ca fiecare fata sa-si scrie singura numele si sa-l puna in cutie, doar ca in ultimul caz ar trebui sa aveti o cutie ca la urnele de vot.
In cazul in care nu vreti sa respectati traditia cu aruncarea buchetului puteti il poti oferi unei persoane dragi, sau celor care isi sarbatoresc aniversarea casatoriei, sau celor care au cea mai lunga casatorie. Puteti fi non-conformisti si sa oferiti buchetul unui baiat, sau sa oferiti buchetul domnisoarei de onoare, sau desfaceti buchetul si sa oferiti cate o floare cator mai multe domnisoare si propunerele pot continua.
Sper sa va fie de folos articolul meu. Astept comentatiile voastre: voi cum ati procedat sau ce varianta va placut cel mai mult?
Abonați-vă la:
Postări (Atom)